Kalkovn i Smygehamn

Andre anlæg / Other facilities, HISTORIE / HISTORY

Lime-kiln in Smygehamn

 

1. Klik på billedet for at F O R S T Ø R R E. Click on the image to E N L A R G E.
2. Klik på det større billede - så på musens hjul. Click on the larger image - then on the mouse-wheel.
3. Bevæg musen for at afsøge hele billedet. Move the mouse to sweep the entire image.

Kalkovnen i Smygehamn blev bygget i midten af 1800-tallet og står nu som minde over en storindustri i Smygehamn og Östra Torp – nemlig brydning og brænding af kalk.

Kalkstenen blev aflejret for 135–70 mio. år siden – i Kridttiden. I området omkring Smygehamn var kalklaget op til 40 meter tykt. Lagdelt mellem kalken ligger flint. Flinten blev også udnyttet, men som fyld i bygningsmaterialet. Kalkbrydningen foregik i større skala i løbet af 1800-tallet og kulminerede i anden halvdel af århundredet. Udvindingen foregik helt frem til 1954.

I ovnen blev kalkstenen stablet i lag skiftevis med lag af kul, indgangsåbningerne blev lukket med ildfast ler og ildstedet under kalken blev tændt. Ilden brændte i 40 timer, og efter et døgns afkøling kunne ovnen tømmes for henved 200 hektoliter (20 m³) brændt kalk. Til denne proces medgik 5–6 tons kul!

Den brændte kalk blev anvendt til jordforbedring og byggeri. For de skånske huse var og er kalken væsentlig, både som kalkpuds og som hvidtemiddel.

I omegnen fandtes et titals antal ovne og flere står endnu tilbage nord for Smygehamn. Havnen i Smyge, der er fra 1922, er anlagt over et kalkbrud.

Læs her, hvordan Kalciumoxid “brændt kalk” og “læsket kalk” fremkommer i kemisk forstand. Processen kan forløbe modsat, hvilket gør brændt kalk nyttigt i mørtel, og tidligere ved kalkning af huse. Lidt kriminalhistorie: Læsket kalk er stærkt basisk, dvs. ætsende, og har traditionelt været brugt som sidste hvilested for irriterende kreditorer eller deres opkrævere. Problemet forsvinder sporløst … !

The lime-kiln from the mid-19th century stands in Smygehamn as a memorial to a major industri, the mining and burning of lime.

Foto: Juni 2011, Smygehamn, Skåne, Sverige.

Fotograf: Eigil Skovgaard.

(100%-format in pixels: 6048 x 4032.)