Kaffemølle

OBJEKTER / OBJECTS

Coffee mill

 

1. Klik på billedet for at F O R S T Ø R R E. Click on the image to E N L A R G E.
2. Klik på det større billede - så på musens hjul. Click on the larger image - then on the mouse-wheel.
3. Bevæg musen for at afsøge hele billedet. Move the mouse to sweep the entire image.

Gammel kaffemølle, isoleret på hvid baggrund.

Old coffee mill, isolated on white.

Foto: Januar 2010, Beddingestrand, Skåne, Sverige.

Fotograf: Eigil Skovgaard.

(100%-format in pixels: 6048 x 4176.)

Om fotograferingen:

Endnu et problem- og hjertebarn, som jeg ikke kan slippe – og jeg kan ikke lave optagelsen om. Den kiksede helt, da alt viste sig at være undereksponeret. Som bonus var flashen vinklet forkert og efterlod reflekser i træoverfladerne.
Selv om meget er muligt i Adobe’s Camera Raw, så er massiv “støj” i skyggerne (pixels, der har modtaget for svagt lys til at blive korrekt defineret) – en hård nød at knække. Fjerner man støjen, der ser ud som diffuse mørke punkter i mere eller mindre sammenhængende plamager, kan det ende med en intetsigende strukturløs overflade.
For at udfordre mig selv skalerede jeg det hele op til dobbelt lineær størrelse. Skal der være fest … Senere blev det som ventet ganske umuligt at skærpe kaffemøllen uden at genindføre støjen.
Jeg måtte nøjes med at forstærke indtrykket af skarphed omkring de mest prominente konturer. Umiddelbart ser den gamle kaffemølle – fra dengang træormene levede og havde det godt – veldefineret ud; men kig så i formatet 100% (klik på billedet og igen med luppen). Det hele ser nydeligt ud, men bærer præg af tegnefilm. Det var i dette tilfælde prisen for at undereksponere. (Kan du for resten også se Darth Vader skule inkvisitorisk fra sin hjelm ud over kanten af tragten?). Nå, men det er altså meget bedre at kigge på “tegnefilmen” end på alternativet.
Hvorfor er kaffemøllen fritlagt på hvid baggrund? … Fordi det er nemt at fjerne en hvid (eller sort, eller middelgrå) baggrund digitalt og dermed afdække den (i princippet) underliggende transparente baggrund. Dermed kan kaffemøllen sættes ind i et hvilket som helst billede og i teknisk forstand flyde sammen med det omgivende miljø. Måske endda helt organisk som en lille makker til R2D2.